Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Borkutató intézet

Van budán egy hely, aminek nincs hivatalos neve, csak mégis kell hívni valahogy, ennek megfelelően a néphagyomány  el is nevezte a benne folyó tudományos tevékenységről. le kell szögezni előre, hogy ennek a intézménynek semmi köze sincs azokhoz a helyekhez, ahol bár szintén fogyasztanak bort, de csak úgy eshetőlegesen, minden pontos tudományos megközelítést nélkülözve, sőt gyakorta olyan szereket fogyasztva, amelyek nem is nyújtanak alapot egy szakszerű analízishez. ronin rumtól bebaszni a májasban, három adag per üveg bányás kíséretében, közben egyre hangosabban kurvaanyázni azt, aki a pápa-bontottégla efcén a büntetőt megelőző hasbarúgást szabályosnak látta, mert az apja gecije hályogként száradt a vak béka szemére, amikor a macskaszaros homokot zabálta az ózdi cigánytelepen, vagy a zenegépből kinyerni a harmónikás ottó felszántottam a gyáli szemétégetőnél a lányokat én című számát és arra ingatni a felvizesedett büdös térdhajlatát, teljesen átlagos merci bontottalkatrész kereskedő szokás délután kettőtől.

a borkutató intézetben ez ami nincsen. adjon egy ropit janibá, meg gyere tibi még egy mukkra, baszlak meg, tomi hozzad a poharadat, te köcsög, feri te bajnaista geci, gyeremáaide, szoptassalak meg, te komcsi fasszopó, milyen volt hétvégén a disznóvágás, mi van lajos, felborultál te kancsal disznó. ezek, meg a többi ilyen egészen konkrétan, az agyatlan bebaszás, hangoskodás, kocsmai makkrázás, okoskodás, ezek amik nincsenek.

vagy átkötött kötöttpulcsiban cuppogni a bazilikánál, felbüfögve a gondolatokat a 2009-es kadarkáról, amit olvasott róla a mókus valahol. kellemes fényes esése van, és kiérezni egy enyhe mályvaízt, mondja. sose látott még olyat, nem hogy tudja milyen az íze. meg bemenni olyan helyekre pénzért, ahol napközben a hajléktalanok ülnek ingyen, hogy drágábban vegye meg ugyanazt a bort, amit öt sarokkal arrébb a diszkosz káféban eszébe nem jutna. borfesztivál, embereknek, akik tíz éve még cukros koktélokat meg campari szódát ittak, most meg válogatnak a borok közt. az aki meg 30 éve iszik bort, az bezzeg ugyanazt issza és ugyanolyan jó neki. nincs is ott a fesztiválon. kurva érdekes. meg zenekarok bazmeg, mint a kocsmában a zenegép: az max a bebaszáshoz kell, nem a tudományos borfogyasztáshoz, de legalább a rágcsáló mókusban senki nem gondolja azt magáról, hogy érzi a mályva ízét, vagy az őt érdekelné egyáltalán.

a borkutató intézetben mindezekkel szemben olyan csönd van, mint a templomban. a templomban sincsen véletlenül csönd, nem hallgat senki hatvanhetes útont,meg ordítja fejhangon, hogy államháztartási hiány, vagy jé szamóca aroma, mert az nem csak hogy nem segíti, de egyenesen totálisan elvonja a figyelmet a teljes átszellemüléstől. ezen a helyen márpedig komoly férfiak teljes némaságban állnak, átszellemülve, kezükben egy-egy pohárral, és tudományos alapossággal figyelik az asztali bor hatását magukon. senki nem ül. nem is lenne hol, mert nincsenek székek, meg asztalok; ülni bele a világba naphosszat, na arra itt nincs idő. mivel mindenki elismeri a másik magas fokú hivatástudatát, több évtizedes alázatos kutatómunkáját, szakmai alázatát és kvalitását, nincsenek viták, veszekedések. mindenki kizárólag magával foglalkozik és a szőlővel távoli rokonságot felmutató cseppfolyós matéria kimutatható és igazolható kémiai hatásaival.

az úr balháromnál folyamatos kristályos, opálos látást diagnosztizál magánál, renyhe, kezdeti egyenetlen talajmozgással. kettővel arrébb egy tudományos munkatárs poharából teljes mértékig eltűnt éppen a monitorozott szer, vérbő, erősen kicserepezett ajkai közt, majd egy múló kesernyés-savanyú íz kíséretében alámerült a sokat tapasztalt garatban.  a huszonhétéves barna műbőr gumiszandálának halk kölcsönhatását lehet hallani a gránitszürke műkővel, amint a főmunkatárs a pulthoz járul. az intézet vezetője szó nélkül elveszi a poharát, és pár pillanattal később átadja az újabb dózist. a borkutató intézetben rendelés sincs ugyanis. egyszer valamikor mindenkinél elhatározást nyert, hogy ki miképp fogyasztja a bort, ezt követően pedig ha odamegy a pulthoz, pont ugyanazt megkaphatja.

még feri bá is itt van, itt álldogál, kaméleonként igazodva a hely szelleméhez. őt én is ismerem. hosszú évek óta állandó mozgásban van, gyakori helyváltoztatásokkal operál. húsz perce még az akácosban mesélte el századszorra azt a történetét, mikor a katonaságnál vegyvédelmi kesztyűben kiverték egy kiskatonának, mert az istennek nem akart magától rárántani. a történet abban mutat némi változást hétről hétre, hogy feri bá a kiskatona bal lábát, vagy jobb kezét fogta-e, vagy csak jelen volt az esetnél. de a kiskatona sosem ő volt. mert az egy másik történet, amit 132 kilométerre arrébb, mezőkövesden egy kiskocsmában mesél hétről hétre egy kálmán nevű autószerelő, aki ugyanakkor volt lentiben katona, mint feri bá.

aki most hirtelen kimegy a helyiségből, folytatja útját az exgéplakatos bolygó hollandi. a félelem hajtja, hogy egyszer a felesége akar majd valamit tőle, és rátalál. feri, hozzál egy zsák krumplit, meg 40 deka reszelt diót, kergeti a nyomasztó lidérces kép egyik helyről a másikra. egyszer megeskette a törtromán béláékat, hogy ha egyszer kileheli valahol a lelkét, hulláját mindenképp cipeljék tovább, hogy békében nyugodhasson.  

a többiek nem köszöngetnek, kővé dermedve állnak tovább. a hely egyik törzsöregje szúrós szemmel mélyed a felmosóvíz maradékában ellötybölt pohár tartalmában. huszonkettő évvel ezelőtt, ugyanezen a napon három méterrel állt arrébb. akkor öt fokkal melegebb volt, a falon még volt egy kép egy bekeretezett ladáról, ami azóta leesett. arca némileg simább, haja pedig már akkor is zsíros volt, csak a fekete hajszálakon fényesebben csillogott, mint most a szürke kórón. felesége akkor az üzemi konyhán volt, most pedig már otthon kavargatta a hozzávalókat, amit együttesen ételnek nevezett. ilda! de nem volt akkor még ennyire kövér, de azért mégis valahol ugyanolyan. csak tán kisebben. meg tán jobb szaga is volt.

de nem ért rá az öreg ilyeneken nosztalgiázni, teljesen más kötötte le a figyelmét.

enyhén zsibbadt a halántéka, némileg hosszabbakat pislogott, a hangok pedig a hűtő hátuljából távolinak és tompának hatottak.

este hat óra negyvenhét perc volt.

bár ez mondjuk a borkutató intézetben senkit nem érdekelt. akkor sem, ha történetesen tudta volna.
 
 

Címkék: borkutató intézet

2013.05.29. 13:19 12 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://tibor.blog.hu/api/trackback/id/tr245332144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2013.05.29. 13:32:23

Khm, Pécsett is van borkutató intézet. Életem legfinomabb borait ott ittam.
Mondták, hogy idén elég szar volt a szőlő, csak 28 fokos lett a must.... ÖÖöööö...

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2013.05.29. 13:55:52

eleged lett a borfesztiválokból? :)

aszittem mán, hogy beteg vagy, mert nagybetűvel kezdődött a poszt, aztán megnyugodtam, hogy nem, minden posztod nagybetűvel kezdődik.

de ha már ilyen kedélyesen elgrammarnaziskodunk, akkor megjegyezném, hogy a faszszopót legjobb tudásom (márpedig leírtam már vagy ezerszer) faszszopónak kell írni, és nem fasszopónak, merhogy két külön szó egybeírva. asziszem. de lehet, hogy te tudod jobban.

mindenesetre a gúgöl 18000 találatot dobott ki ezen rendkívül fontos kérdés megvitatására. javaslom, hogy jelezzük a problémát grétsy tanár úrnak, hogy ő melyik változatot preferálja jobban.

IzomTibi · http://tibor.blog.hu 2013.05.29. 14:03:19

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és: biztos, hogy faszszopónak kell írni, de mivel élőszóban fasszopónak hangzik, ezér (lásd: ezért) vagyon fasszopónak írva.

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2013.05.29. 14:25:49

@IzomTibi:

áhhh értem :) stilisztikai elem. akkor tekincsd tárgytalannak az okoskodásomat.

Imurai 2013.05.30. 15:46:25

Úristen, tibi!
Engedd meg, hogy a kortárs magyar irodalom császárának csúfoljalak, ha csak 2 mp-re is! Úristen! Még sosem voltál ilyen elegánsan visszafogott, ilyen könnyedén diszkrét, ilyen lágyan ganajszagú!

arlequin 2013.06.04. 20:54:55

drága tibikém!
köszönjük, mi, királyi többesben.

mindent. ez a borkutató is igen plasztikus, de a

"nevtelen.txt" !!!

(szerintem az eddigiek közül az egyik legjobban sikerült, pedig olvastam belőlük elég sokat)

konkrétan majdnem halálra röhögtem rajta magam. a család meg csak figyelt, hogy miért terrorizálom őket ilyen hangokon... :-DDD

köszönet és további jó folyást!

a.

Dr. Fred Edison 2013.06.05. 16:39:30

Hát ez különösen szép lett, a vége egészen meghatóan szomorkás.
Bár az is lehet hogy csak azért hatódtam így meg, mert még mindig a tegnapi Trónok Harca hatása alatt állok vagy ülök, azért az durva egy esküvő volt, nem is tudom mikor voltam utoljára ilyenen.

IzomTibi · http://tibor.blog.hu 2013.06.10. 08:48:53

@Imurai: ingyen ilyen kedveseket írsz, mi lenne ha még fizetnének is érte?:) thx

@arlequin: a dicséret a műszakisoknak jár!

@Dr. Fred Edison: cseles volt az öreg, nem akart a menyasszonytáncba beledobni

Imurai 2013.06.10. 11:10:30

@IzomTibi: nem tudom, próbáljuk ki! :D Egyébként neked is ugyanez megy, ahogy az angol mondaná, ha tudna magyarul.

tnls 2013.06.19. 21:29:58

Minden Tibi posztot elolvasok, de ezt már ötödszörre. TÖKÉLETES! Én inkább a pálinkákat kedvelem, de maximálisan egyetértek a kutató kollégákkal. A párlat fiziológiai és mentális hatásait egyedül a fogyasztó maga tudja megfelelően értelmezni.
hallod sanyikám ökör iszik magába, gyere dobjunk be egy felest na mivan vagy micsoda érett asszonyos teltség jellemzi ezt a nemes cseresznyét vagy igazi hungarikum ilyet nem isznak a suttyó szerbek vagy hűbazmeg ez kúrvaerős lacibazmeg... na ez az amire semmi szükség. Teljesen eltaláltad Tibor. Templomi csend az kell.

Öcsielvtárs 2013.06.21. 15:02:24

Ez igen!! Szociográfia a javából, a használt nyelvezettel együtt ez az erősen ajánlott elolvasni kategória. A nyerítve röhögés közben néha inkább sírna az ember, de azt nehezebb megmagyarázni.

Magilla bekombinál

Ogre üzeni, hogy jelöljél.

Izomtibi

Tibor az újkori magyar polgár archetípusa. Ami különlegessé teszi az az, hogy munkáinak során sok emberrel kerül kapcsolatba, veleszületett nyitottságának, igazságérzetének, rendkívüli megfigyelőképességének köszönhetően hozzávetőleg 100 szociológus ismeretével rendelkezik.

Utolsó kommentek

Ez van még