Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Burgonya

A hajnali párától a smaragd legszebb zöldjén csillogó fű akadályt nem ismerő, lassú, de magabiztos növekedését, az égig érő fák idegen földről fújó szeleinek állhatatos dacolását elégedetten figyelte az ódon ház ablakából egy mindent látó szempár. te. szólt oda a szempár tulajdonosa határozott hangon a sarokban várakozó férfinak, aki aranygombokkal kirakott zekéje fölé, vállára medveszőrmét terített. a lábán viselt bocskora halkan puffant a terebélyes szőnyegen, ahogy közelebb lépdelt gazdájához. igen, méltóságos uram, szolgálatára készen állok. hajbókolt a nevét kiss jánosról cseszteperevszky lóránt whomrád ödönre magyarító férfi oly mélyre, hogy a medveszőrt jobb kezével meg kellett tartania, hogy ne hulljon a lába elé. a gyönyörűséges táj végtelen pompázatosságában méltóztatik gyönyörködnie a nagyuramnak? hálás lehet a nép, hogy a földet néki egy ilyen csodálatos szempár hizlalja kövérre, mint amivel méltóságos nagyuramnak rendelkeznie méltóztatik! izgalmában, hogy a bók elnyeri-e gazdája tetszését, megnyalta a szája szélét.

mit raknak az emberek a földbe? burgonyát? kérdezte az ablakban álló férfi, figyelve a földön dolgozó parasztokat. burgonyát, méltóságos uram, pontosan, el tetszett találni! lelkendezett cseszteperevszky és kettő rövidet tapsolt izzadt tenyerével örömében, de aztán arra gondolván, hogy az mégiscsak túlzó lehet, kezeit sietve a háta mögé rejtette. nagyszerű étel a rakott burgonya, nem így van? várt megerősítésre az ablakban álló férfi, szemét továbbra sem levéve a földön dolgozókról. fantasztikus étel, szinte a kedvencem! felelte önmagával kórusban cseszteperevszky, türelmesen készen állva arra, hogy további  ételekről is kinyilvánítsa tetszését, bölcsen elfojtva magában a késztetést, hogy külön kérdés vagy kérés nélkül magától folytassa a felsorolást. igazi ősi magyar étel, így van-e? időzött el a várttól eltérően továbbra is a rakott krumpli kérdésénél gazdája. nagyszerű magyar étel, ez kétségtelen! nem lepne meg, ha mindenkinek csakugyan a rakott krumpli volna a kedvence! jó ízű, laktató, és mint azt buday péter hivatkozza receptkönyvében... cseszteperevszky befejezni azonban nem tudta gondolatát, mert gazdája félbeszakította. riadtan, mint egy kismadár, összerezzent, hogy ezúttal esetleg túltolta a biciklit.

valóban mindenki úgy gondolja, hogy a krumpli egy nagyszerű ősmagyar étel? az ablakban álló férfi első ízben emelte megkeményített tekintetét cseszteperevszkyra, aki zavartan kotorni kezdett a zsebében, hátha gyűrűre lel. mindenképpen... a legtöbben... hebegte. érezte, hogy ezúttal igazat kell szóljon, mely érzésre hatalmas gombóc gyűlt össze a torkában. mindazonáltal... szorította össze ökleit. mindazonáltal akadnak olyan hangok is... nem azt mondom, hogy sok... de akadnak... akik úgy gondolják, hogy a burgonya a messzi nagy víz túloldaláról származik... most, hogy túl volt rajta, zavart idegességét rettegés váltotta ki, mely megmutatkozott vaskos csülkeinek remegésében. úgy. fordította fejét vissza gazdája a kinti dolgokra. és láttad-e te azt a nagy vizet? láttad-e te a nagy víz túloldalán a földet, melyből ez a burgonya elsőként kinőtt? láttad-e az ott élő embereket, akik először kiszedték a földből? és láttad-e azokat, akik hajóikon ide hozták, majd azokat, akik zsákjaikon idecipelték volna földünkre a burgonyát? nem nagyuram, nem láttam! vágta rá cseszteperevszky olyan sebesen, hogy ha tehette volna, válasza megelőzte volna a kérdést.

jer ide, te jó lélek. invitálta a férfi atyaian a maga oldalára cseszteperevszkyt, aki boldogságos örömében, mint egy bohó kiskutya furakodott gazdája oldalához. és azt látod-e, amint e szorgos magyar emberek e szép barna földbe krumplit raknak bele? látom, hogyne látnám! jajj, milyen nagyszerűen ültetik... rakják bele a földbe a burgonyát! cseszteperevszkynak egy halvány könnycsepp született bal szemének szögletében. ezt írja meg a krónikás! a pergamentből jusson belőle mindenki asztalára! született a verdikt. megírja! így lesz, méltóságos uram! jajj, de csodálatos lesz!

apropó, krónikás. mik a hírek mostanában? terelte a beszélgetést újabb mederbe a tájat figyelő férfi. ó, méltóságos uram, nagy hír járja most! soha ennyi gólya nem tért még vissza hazánkba! csakugyan? és hány gólya tért vissza ténylegesen? három... törölte izzadt tenyerét a nadrágjába cseszteperevszky. de abból kettő tulajdonképpen ugyanaz a madár... értem. bólintott a férfi. cseszteperevszky csodálattal konstatálta, hogy gazdája alig ha egy levegővételnyi ideig gondolkozott, míg fejében megszületett a megoldás.

akkor keressétek meg az embert, kinek a háza kéményre ráfészkelt az egyik gólya, menjen ki a fúvós zenekar, börtelentey gróf lóháton, az ispán aranyozott lovashintón, a nádort a vállán vigye a hadsereg két legdaliább tisztje, mindeközben a legszebb hangú asszonykórus a csatári hegyek alattot éneklje. az a kedvencem, vetette közbe a férfi, cseszteperevszky pedig izgatottan elkezdett aprókat emelkedni vastag lábain, oly erősen próbálta a elraktározni ezt az újabb morzsát gazdája csodálatos személyiségének tortájából, hogy majd évek múltán a kandalló békés tüze előtt unokáinak mesélhesse.

én pedig majd megyek elől. zökkentette ki szép gondolataiból gazdája még szebb hangja. a bán pedig adja át az oklevelet a legvégén. a gólyának? kérdezett vissza cseszteperevszky zavartan, még nemigen rázódva vissza a beszélgetésbe. a ház urának! förmedt rá gazdája, de aztán mint aki meg is bánta a dolgot, finoman megsimogatta cseszteperevszky fejét a cilindere alatt. de jól esett a hű szolgálónak! kedve támadt volna a hátára vágni magát, és végtagjaival örömében a levegőben táncolni.

az idillt egy kintről beszűrődő robajlás zavarta meg. mi volt az? tekintett ki sietve újra az ablakon a ház ura, és minthogy kihúzta magát, ebben a pillanatban cseszteperevszky szemében igazi tábornokká lényegült. egy román űrsikló méltóságos uram! vette észre az égre festett szürkés árulkodó jelet cseszteperevszky. mostanában itt fölöttünk húznak el, mikor a marsra mennek a nyári szünet alatt kirándulni az iskolásaik.

helyes. bólintott elégedetten gazdája. lássák csak gyermekeik, hogy milyen csoda megy végbe itt a földjeinken. hány téglánk van még, te? és betonunk? négymillió darab tégla, nagyuram, és még kettőször ennyi köbméter beton, válaszolta lelkesen cseszteperevszky. akkor a téglából építsetek oda a tó mellé egy nagy dolgot, piros legyen a teteje. lógjon róla muskátli. a betonból pedig a tó helyére egy nagy kerek alakú teret, legyen kirakva szép díszkővel, a losminczky pedig tervezzen bele egy hatalmas szobrot. a szobor kérdésében a nádory döntsön testületileg, hogy jó-e egy hatalmas puli. hadd lássák fentről azt is.

mekkora egyébként e föld, te? kérdezte cseszteperevszky újra. hetvennégy nagyuram! válaszolta cseszteperevszky hű alázattal. hetvennégy micsoda? az attól függ, méltóságos uram... és cseszteperevszky izgalmában megnyalta a szája szélét.

Címkék: burgonya

2014.05.15. 14:34 40 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://tibor.blog.hu/api/trackback/id/tr506169660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LöncsVezér 2014.05.15. 15:08:27

Hú bazz Tibi, Mészáros L. legyen a talpán, akit nem csapott ez meg kicsit..
elismerésem

Elstron 2014.05.15. 15:08:42

Ez de szomorú lett, baszod!

Megszeppent kisgyerek 2014.05.15. 20:12:58

Ettől egy kicsit megtörtem, tesó...

sp.. 2014.05.15. 20:25:17

Gratt, Izommóric, Te nagy Betyár! (vagy Izomzsiga). Sajna ténlyeg erre mennek a dolgok végtelen burgonyaföldeinken.
Köszi az írást nomeg a comebecket is. ez az első ének?

gyhkaroly 2014.05.15. 21:37:10

Biztos érdekes, de ezt az öntörvényű ömlesztett írásmódot nem bírom olvasni. Leírnád olvashatóan, mondjuk nagy kezdőbetűkkel a mondatokat? Köszi!

sp.. 2014.05.15. 22:16:06

@gyhkaroly: bocsi, sajna akkor Hrabal sem fog bejönni neked.

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2014.05.16. 13:04:03

Hatalmas, igazi magyar jövőkép. :)

Fyall 2014.05.18. 17:34:57

Már maga a tény, hogy Romániához mérjük magunkat, elég szomorú. Onnan kezdtük, hogy ott nem volt mit enni.

Megoldó 2014.05.24. 01:14:16

Na belőled sem lesz e négy évben miniszteri biztos...

vitéž munkášőr 2014.05.31. 13:24:37

húdejó, ismerős a vidék...

:-(

uberuncsi 2014.06.19. 16:16:27

Magyar égre magyar UFO-t!

Lisztes Terc (törölt) 2014.06.23. 17:10:22

Ezt kétszer is át kellett gondolnom, amíg megértettem a felét, de ami lejött belőle, az elég szomorú jövőt fest...

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2014.07.14. 12:59:26

még egy olyan vonalat simán bele lehetett volna szőni, hogy cseszteperevszky felajánlja a a piruló szűz lányát a nagyúrnak az első éjszaka jogán, oszt amikor az megesik, vesszőfutásban kergetik ki a faluból, minden beste asszonyállat elé elrettentő például állítván.

___________________________ (törölt) 2014.07.24. 20:30:40

Kedves Tibor,

Nem értek egyet ugyan, de mégis hatalmas riszpekt. Mert ilyen fordított világban élünk, ahol a 600 diplomás bölcsésznek a 444-en és Cinken lényegében hasonló tartalmú véleményét úgy sikerül megfogalmaznia, hogy félanalfabéta proli is megborzad a stílustól, és inkább legszívesebben elfelejtene olvasni tudni tőle, közben meg a gyúrós taxisnak meg azon a színvonalon sikerül megfogalmaznia azt, ahogy azt az értelmiséginek kellene.

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2014.07.27. 19:19:13

@gyhkaroly: nyilván az anyámat, de kijelölöd az egészet, kimásolod wordbe, és megnyomod háromszor a Shift+F3-at.

Tamas Kalman 2014.08.28. 10:08:22

ez az egyik legjobb blogpost, amit valaha olvastam.

pison · http://pison.blog.hu 2014.08.28. 18:58:01

@gyhkaroly: nem mindegy milyen betűvel van te faszfej?

sp.. 2014.09.11. 22:57:26

hej! nomost mivan? annyi az új téma. mi a helyzet? elmentél donyeckbe? Írjál onnan is.

_____________ 2014.09.18. 16:41:21

Román űrsikló!!!
Itt már biztos volt hogy nem múltba révedő történelmi jelenetet látunk hanem vérbeli sci-fit :-D

sp.. 2014.11.10. 21:23:30

oroszokról (bocsi oroszok, nem ti, csak putty in) jutott eszembe minap: ismét meg kell tanulni a receptet?
sp.
remélem lesz még poszt és űrsikló.

nikmarcell 2014.11.16. 12:01:18

Brutaljo szomoru iras. Gondolom, neked is fajt, amikor irtad!

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2014.11.18. 15:11:59

ez a kortárs magyar irodalom ékköve, mára már prófécia.

Timsó 2014.11.18. 19:45:17

Ez egy kib@szott jó írás csuhajja.

sp.. 2014.11.19. 22:27:55

kezdek aggódni Tibi... Nincs hír... Remélem nem valahol az ukrán fronton fekszel néhány méterrel a föld alatt. Írj lc, min. olyat hogy "b.ódjatok meg"

dr. trafik nomac 2014.12.04. 12:59:01

Tibi, legalabb karacsonyra megszanhatnal minket egy uj tortenettel :(

mikerbiker 2015.02.18. 16:08:10

Nemtom hogy most sírjak vagy nevessek...? Ha találkoztam volna nagybetűkkel meg vesszőkkel, akkor kurvaélet hogy a régi Tibi-nek lőttek. De nem nagyon voltak ilyenek szóval még van remény.

_____________ 2015.06.03. 17:04:48

Mi van Tibivel, Putnokon nyaral vagy hova a fenébe tűnt???

sóskatáska 2015.08.13. 22:41:28

irly....................................................................

sp.. 2015.08.30. 20:02:47

RIP Ukrajna? cáfoljon valaki lc.

Tamas Kalman 2016.01.22. 08:06:01

ez minden idők egyik legjobb írása itt. ez kortárs szépművészet. elképesztően jó.
remélem 2030-ra kötelező tananyag lesz az iskolákban. ha rajtam múlna, már most is az lenne.

fákkje 2016.03.03. 16:03:54

Tibi mi a lóf@sz van veled???
Migránsnak néztek és kikúrtak a balkánra, vagy mi a tosz? :(

sárospataki 2016.07.20. 10:28:07

Figyelj, Tibi, mostmár jó lenne abbahagyni a hallgatást, és írni poszt.

fákkje 2017.10.24. 19:20:09

Dadogj már valamit Tibikém, a román isten b@sszon meg!!!

EG0 2018.02.26. 14:15:37

Él még ez a Tibi? És még Magyarországon? Mondjuk kintről valóban nem lehetne ilyen pontos képet festeni a magyar valóságrú'.

Martin Kay · https://www.facebook.com/martinkaywrites 2018.12.09. 10:18:53

Vélt igazságom Tibiről.

Mint itt mindannyian, nagyon csipáztam a blogot, mi több, készséggel beszoptam (a jó értelemben) Tibi performanszát.

Közben magam is elkezdtem írással foglalkozni, és visszagondolva már másként látom a dolgokat. Vajon fogalmazna olyan ember szép kerek mondatokat, aki nagybetűt sem fárad írni?

Volt egyszer egy író, aki szeretett volna kurvákról és taxisokról írni, így felvette ezt az alteregót, és ügyes vírusmarketinggel felépítette a közönségét. Az eset pikantériája, hogy maga a regény véleményem szerint gyengébb lett, mint az odavezető történetek.
A posztok, amelyeket a könyv megjelenése után láttatok, már csak afféle utógondozásként funkcionáltak, hogy az emberek észben tartsák, amíg maradt még könyv a polcokon.

Szerintem ez egy nagyon ügyes marketing ötlet volt - bár mint fentebb megjegyeztem, az arányok kissé elcsúsztak, és "Tibi" több energiát ölt a blogba, mint a végső műbe. Persze, ha belegondolunk, ez is a fogyasztó ember kritikája: Elég, ha a reklám jó, amennyiben a termékedet csak egyszer akarod eladni.

Persze az is megeshet, hogy félrement a dolog. Tibi nem csak egy regény miatt építette fel ilyen szépen blogot, hanem szeretett volna folytatásokat is. Megeshet, elmaradt a várt siker, de ezt már soha nem tudjuk meg. Egy biztos, a marketing tökéletes volt. Szerintem.

Köszönjük, Tibi, egy élmény volt!

Ha gondoljátok, nézzetek el az alkotó oldalamra. Kicsit én is ilyen Tibiféle arc vagyok - már megjelenésre. Olyan köztünk a reláció, mint Csubakka Obiván szemében... vagy nem... izé...

www.facebook.com/martinkaywrites/

Magilla bekombinál

Ogre üzeni, hogy jelöljél.

Izomtibi

Tibor az újkori magyar polgár archetípusa. Ami különlegessé teszi az az, hogy munkáinak során sok emberrel kerül kapcsolatba, veleszületett nyitottságának, igazságérzetének, rendkívüli megfigyelőképességének köszönhetően hozzávetőleg 100 szociológus ismeretével rendelkezik.

Utolsó kommentek

Ez van még